Hip Shoppen
Image default
Eten

Van boon tot product

Koffie wordt alledaags door veel mensen geconsumeerd. Vaak omdat koffie energie geeft maar ook omdat het lekker is. Wellicht heb je je wel eens afgevraagd waar koffie vandaan komt of koffie wordt gemaakt. In deze blog kom je alles te weten over koffie; waar het vandaan komt, hoe het zich over de hele wereld verspreid en in welke vormen koffie vandaag te dag te verkrijgen is.

Het ontstaan en de verspreiding van koffie

In de 15e eeuw werd er voor het eerst van koffie gesproken in Arabië. Zij kregen hun koffie al jarenlang uit Ethiopië waar koffie oorspronkelijk vandaan komt en waar koffie rond de 10e en 11e eeuw is ontstaan. Ethiopië verkocht zijn voorraden aan Jemen waardoor er gaande jaren steeds meer koffiehuizen ontstonden in de Arabische wereld. Via Arabië kwam koffie in het Ottomaanse rijk terecht. Gelovigen beweerde dat koffie verboden zou moeten worden omdat koffie energie gevende werking heeft. Het zou volgens hen in dezelfde categorie vallen al alcohol. De Ottomaanse sultan dacht hier anders over. Hij vond dat het drinken van koffie gewoon gedoogd moest worden omdat de energie gevende werking van koffie minimaal is. In de late 15e eeuw kwam koffie via het Ottomaanse rijk naar Hongarije (Europa). Daarna volgende; Wenen, Malta, Frankrijk, Portugal en ook Nederland.

Het verwerkingsproces

Koffie wordt gemaakt van bonen die afkomstig zijn van een koffieplant. De meeste koffieplantages zijn vandaag de dag te vinden in Zuid-Amerika. Brazilië produceert alleen al 38% van alle koffie wereldwijd. Er bestaan wel 124 soorten koffieplanten. Koffieplanten hebben de vorm van een struik. Deze planten krijgen harde vruchten die koffiebonnen bevatten. De koffiebonen worden vervolgens met de hand geplukt.

Oorspronkelijk zijn koffiebonen groen. Wanneer de bonen nog groen zijn, wordt de cafeïne uit de bonen gehaald doormiddel van water. De bonen worden geroosterd om ze langer houdbaar te maken. Vandaar hun bruine kleur. De manier waarop de bonen worden geroosterd heeft effect op de smaak. Bij het roosteren wordt er gebruikt gemaakt van hoge temperaturen van wel 200°C. Hierna worden de bonen gekeurd op kleur.

Nadat de koffie geroosterd is wordt het soms gemalen. Koffie wordt op verschillende manier verkocht. Koffie zit vaak in zakjes, pad of koffiecups. Er bestaan tegenwoordig zelfs herbruikbare Nespresso cups. Deze cups zijn gemaakt van karton dat al binnen 3 weken oplost. Dat is nog sneller als een banaan!

https://dekoffiejongens.nl/hervulbare-nespresso-cups/